Columns/Essays
-
2024.09.05 コラム/エッセイ
Chu-chan’s “Go Straight Towards Japanese Traditional Culture” Episode 11: Beauty of Accident
近藤宙時=日本伝統文化検定協会理事 備前焼の焼成作業。「窯変(ようへん)」を狙って窯に炭を入れる。炎…
-
2024.08.29 コラム/エッセイ
Nurturing the next generation of traditional culture = Shochiku's "Kabuki Terakoya"
公演に向け稽古に励む子どもたち(写真上)松竹のこども歌舞伎「贋作桃太郎 百桃かたり」(写真下=いずれ…
-
2024.08.22 コラム/エッセイ
Chu-cyan’s “Go Straight Towards Japanese Traditional Culture” Episode 10: The thoughts behind "Peace Cans"
近藤宙時=日本伝統文化検定協会理事 日本の伝統色である藍色が用いられた「ピース」のパッケージ。デザイ…
-
2024.08.08 コラム/エッセイ
Filleted horse mackerel is from Korea, and Atka mackerel is from the US - Imported fish are becoming more prevalent as raw materials for dried fish
時事通信水産部長 川本大吾 アジの開き。長崎県産などのほか、韓国産を中心に外国産の原料を使って生産さ…
-
2024.08.01 コラム/エッセイ
Mitsubishi UFJ promotes the appeal of traditional crafts: passing them on to the next generation and finding new opportunities overseas
リンゴを模した南部鉄器の鉄瓶。注文から納品まで約9カ月待ちの人気の品 三菱UFJフィナンシャル・グル…
-
2024.07.26 コラム/エッセイ
Chu-cyan’s “Go Straight Towards Japanese Traditional Culture” Part 9: Tools that Support Skills and Beauty
近藤宙時=日本伝統文化検定協会理事 泉清吉の漆刷毛(うるしばけ)(https://www.torak…
-
2024.07.11 コラム/エッセイ
Noto Wind Chimes: High, clear tones for a refreshing feeling = Production at a rapid pace
のと風鈴=画像をクリックすると動画のページにジャンプします(時事通信提供) 繊細な優しい音色で涼しさ…
-
2024.07.04 コラム/エッセイ
Chu-chan’s “Go Straight Towards Japanese Traditional Culture” 【PART 5】 Shocking Price Data
近藤宙時=日本伝統文化検定協会理事 日本独特の丸くない皿(左は織部焼) 鮎(あゆ)の塩焼きがおいしい…
-
2024.06.20 コラム/エッセイ
Chu-chan’s “Go Straight Towards Japanese Traditional Culture” 【Part 7】 Sweets that Embrace the Beauty of the Seasons
近藤宙時=日本伝統文化検定協会理事 京都の老舗和菓子店「亀末廣」の「京のよすが」は季節によって内容が…
-
2024.06.06 コラム/エッセイ
Chu-chan’s “Go Straight Towards Japanese Traditional Culture” 【Part 6】 Thoughts on the AKARI series
近藤宙時=日本伝統文化検定協会理事 「AKARI」のフロアランプ 70年以上前、岐阜提灯(ぎふぢょう…
-
2024.05.30 コラム/エッセイ
Traditional Culture and Me (Shirasu Shinya)
一般社団法人日本伝統文化検定協会副会長白洲信哉 一般社団法人日本伝統文化検定協会 白洲信哉副会長 /…
-
2024.05.23 コラム/エッセイ
Chu-chan’s “Go Straight Towards Japanese Traditional Culture” 【PART 5】 Shocking Price Data
近藤宙時=日本伝統文化検定協会理事 写真/美濃焼のカップ かれこれ40年近くも忘れることができないデ…